OPG Tomislava i Snježane Kovač iz Jaškova kod Ozlja postoji od 2003. godine, a nakon prelaska s proizvodnje mlijeka na proizvodnju oraha, uz pomoć europskih fondova uspjeli su financirati modernizaciju i širenje poslovanja. Ovo ekološko gospodarstvo, uz proizvodnju oraha, proizvodi i uljne tikve, imaju krave pasmine visoko škotsko govedo u sustavu krave tele, te se ponosi vlastitom paletom proizvoda koje nudi na poljoprivrednim sajmovima, internetskim portalima, putem edukacije i turistima na kućnom pragu.

OPG Kovač ima sklopljene ugovore i s nekoliko vrtića i osnovnih škola kojima se predstavljaju ekološki načini proizvodnje, život u ruralnom prostoru i kvaliteta proizvoda. Budući da je ove godine posijao travu na 15 ha u ekološkom uzgoju, bundevu golicu na 13 ha, također u ekološkom uzgoju i ima 15 ha livada koje služe za hranu visokoplaninskih škotskih goveda kojih trenutno imaju 9 komada u ekološkom uzgoju,  Tomislava Kovača upitali smo koliko ima površina pod orahom i što misli o smanjenju potpora za orah i lijesku:

Mi smo nasad ekološkog oraha smanjili s 10 na 6 ha, ali ne zbog smanjenja potpore već zbog geografskog položaja na kojem su bili zasađeni, s obzirom da smo uvidjeli da nije dobro tlo za njih, jer da vodimo brigu o svojoj proizvodnji i vidjeli smo da nemaju dostatan prinos s obzirom na starost, pa smo prenamijenili te parcele u kulture kojima odgovara položaj i daju nam dostatan prinos. Apsolutno podržavam pritisak medija na potpore vezane uz orah jer netko mora ukazati na razlike između nas koji svoj posao odrađujemo korektno i trudimo se maksimalno i “lovaca na poticaje”. Sav naš orah plasiramo na kućnom pragu i prerađujemo ga u hladno prešano orahovo ulje, čija je cijena 80,00 kn za 0,25 l, istaknuo je Tomislav.

Njegova supruga Snježana naglasila je da su im je od najveće pomoći bila sredstva iz Programa ruralnog razvoja:

Mi smo se prijavili na prvi natječaj čim je izašla mjera 4.1.1. jer nam je bila potrebna mehanizacija za obradu tla, sušenje, čišćenje i oraha i bundeve golice. Linija koju smo dobili za čišćenje oraha, znatno nam olakšava, jer nije isto čistiti orahe na ruke ili 50 kila na sat. To je bila investicija od gotovo milijun i 900 tisuća kuna, a bespovratno više od milijun i tristo tisuća kuna, štobi teško mogli sami financirati i u razdoblju ne manjem od 5-6 godina, a ovako smo to riješili u vrlo kratkom roku, zadovoljna je Snježana Kovač.

Za ovo uspješno gospodarstvo možemo reći da su čarobnjaci iz Ozlja, jer u današnje vrijeme je proizvodnja hrane vrlo zahtjevan posao, prepun izazova, pa na kraju Tomislav poručuje:

Nadam se da u Ministarstvu znaju da ima poštenih ljudi koji predano i korektno rade i žive svoj posao i proizvodnju, za razliku od uigranih “lovaca na poticaje. Kupce ne treba potcjenjivati, prije su oni shvatili važnost ekološke proizvodnje od ostalih i na nama proizvođačima je da opravdamo njihovo povjerenje i otvorimo im vrata svojih polja i imanja kako bi uvidjeli naš trud i sigurno će njihov interes za takvom hranom iz dana u dan biti sve veći. Kolegama proizvođačima poručujem da je to danas orah, sutra će biti nešto drugo. Neka samo predano i iskreno rade svoj posao i netko će morati uvidjeti trud i zalaganje i onih koji pošteno rade svoj posao.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakTko će biti najuzornija hrvatska seoska žena u 2020.?
Sljedeći članakZnate li što je pluot?
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Odgovorni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu kao odgovorni urednik uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja i dr. Član je Hrvatskog novinarskog društva i Zbora agrarnih novinara, kao i Hrvatskog društva biljne zaštite.