width=– 3 žlice maslinovog ulja
– 400 g raznih vrsta gljiva, većinom lisičarke
– 2 glavice luka
– 2 češnja češnjaka
– 2 rajčice
– 1 žličica crvene paprike
– 1 žličica kurkume
– 1/2 dl konjaka
– 3 dl bijelog vina
– 3 dl pilećeg / telećeg temeljca
– 2 dl vrhnje za kuhanje
– sol , mljeveni papar
– sitno nasjeckani peršin

Gljive očistite, ali ne perite. Narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Rajčice narežite na četvrtinke, prelijte vrelom vodom i ogulite koru. Presjecite, izvadite sjemenke i izrežite na male kockice. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak, zatim dodajte gljive i dinstajte dok ne puste vodu. Dodajte rajčicu i začine. Promiješajte i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte konjak, te nakon 2 minute u prodinstanu smjesu dodajte vino i ostavite da provrije. Dodajte vrhnje za kuhanje i temeljac, promiješajte, te na laganoj vatri ostavite da se kuha 30 minuta uz povremeno miješanje. Na kraju juhu začinite sa soli, paprom i peršinom.

Prethodni članakBracin gulaš
Sljedeći članakPita gljivaruša
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.