Badem košarice punjene karamel kremom

116

Za 24 košarice:
– 100 g očišćenih badema
– 200 g glatkog brašna
– 75 g šećera u prahu
– 115 g maslaca
– ekstrakt gorkog badema
– ekstrakt od vanilije
– 1 jaje
Karamel krema:
– 500 ml kondenziranog ili ugušćenog mlijeka
– 3 žlice meda
– 75 g maslaca
– 100 g bijele čokolade
Dekoracija:
– 125 g tamne čokolade
– polovice oraha ili badema…

Očišćene bademe sameljite. U posudi izmiješajte brašno, šećer, bademe, te dodajte maslac i rukama umjesite tijesto. Dodajte jaje, ekstrakte badema i vanilije, pa umjesite glatko tijesto. Umotajte u foliju i stavite u hladnjak da se stvrdne. Kalup za muffine namažite maslacem, pa u svaki stavite dio tijesta i formirajte košarice. Nabockajte viljuškom, stavite u hladnjak na pola sata. Ohlađene košarice u kalupu stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15-tak minuta. U međuvremenu napravite karamel kremu. U posudu ulijte ugušćeno mlijeko, dodajte med i maslac, pa na laganoj vatri miješajući pričekajte da se svi sastojci otope, a onda pojačajte vatru i stalno miješajući kuhajte 15-tak minuta. Kad se krene jače zgušnjavati, maknite posudu s vatre i dodajte komadiće bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Košarice punite karamel kremom, te ih ukrasite orasima i topljenom tamnom čokoladom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakMarun kocke
Sljedeći članakU Ministarstvu poljoprivrede održan stručni Okrugli stol “Izazovi hrvatske poljoprivrede”
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.