Biskvit:
120 g maslaca
80 g šećera
2 jaja
70 ml grčkog jogurta
30 g kakaa
1 žličica mljevene kave
2 žličice arome vanilije
120 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
70 ml ulja
ribana korica limuna
rum
Tamna krema:
100 g tamne čokolade s 55-70% kakaa
100 ml vrhnja za šlag
ribana korica od pola limuna

Svijetla krema:
100 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
sok od 1 limuna

Za pripremu biskvita: izmiksati omekšali maslac sa šećerom, dok ne postane kremast i pobijeli. U drugu posudu pomiješati jaja, jogurt, naribanu koricu limuna i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine, potom umiješati u maslac. Zatim u smjesu dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. Miksati dok se sve ne sjedini, te staviti u pećnicu na 160ºC 35-40 minuta. Mlaki biskvit preliti s mješavinom ruma i mlijeka, i zatim ostaviti u hladnjaku. Svijetlu kremu napraviti tako da se 20 ml vrhnja za šlag ulije u posudu na vatri i dodaje sjeckana bijela čokolada. Miješati dok se čokolada ne otopi, zatim dodati sok od limuna. Istući preostalih 180 ml vrhnja za šlag, pa dvije žlice tučenog šlaga dodati u topljenu čokoladu, pa sve promiješati. Polovicu kreme premazati po biskvitu, potom staviti u hladnjak. Za tamnu kremu otopiti čokoladu, dodati ribanu koricu limuna, te izmiksati šlag do pola. Dodati čokoladu i izmiksati šlag do kraja. Pažljivo premazati preko svijetle kreme, zatim staviti u hladnjak da se krema stisne, pa premazati ostatak svijetle kreme i vratiti u hladnjak. Kad kreme očvrsnu posipati s mješavinom kakaa u prahu i šećera u prahu.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGrizli kocke
Sljedeći članakČokoladna orahnjača
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.