Pripremite za tijesto:
1 kg oštrog brašna
2 jaja
2 dl ulja
malo soli
mlaku vodu prema potrebi

Pripremite za nadjev od maka:
30 dag mljevenog maka
limunova korica
2 žlice meda
3 žlice šećera
vruće mlijeko (oko 1 dl)

Pripremite za nadjev od sira:
30 dag svježeg sira
jaje
3 žlice šećera
1/2 vrećice vanilin šećera
limunova korica

Pripremite za nadjev od oraha:
30 dag mljevenih oraha
2 dl meda
1/2 dl ruma
1/2 vrećice vanilin šećera
vruće mlijeko (oko 1 dl)

Pripremite za nadjev od jabuka:
1 kg naribanih jabuka
malo cimeta
3-4 žlice šećera
15 dag maslaca za premazivanje
šećer u prahu za posipanje

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte i ostavite da stoji 1 sat. Odstajalo tijesto tanko razvaljajte na veličinu kalupa. Pripremite nadjeve. Mak izmiješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom pa prelijte kipućim mlijekom da nadjev bude maziv (oko 1 – 1,5 dl). Izmiješajte. Sir pomiješajte sa svim sastojcima. Mljevene orahe prelijte s malo vrućeg mlijeka i izmiješajte s medom, rumom i vanilin šećerom. Ribanim jabukama dodajte šećer i malo cimeta. Jabuke kod nadijevanja dobro ocijedite. Kalup premažite otopljenim maslacem. Zatim u kalup stavite list tijesta, premažite ga maslacem pa preko njega stavite drugi list tijesta. Premažite nadjevom od maka, ponovite postupak s tijestom, pa ga premažite nadjevom od sira. Treći nadjev su orasi i zadnje su jabuke. Kad potrošite sve nadjeve završite tijestom koje još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, oko 40 minuta. Pečenu gibanicu izvadite iz lima i posipajte šećerom u prahu.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakZapečeni karfiol u bešamel umaku
Sljedeći članakŽličnjaci od buče
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.