1 gotova visoka biskvitna torta
15 dag marcipana
25 dag šećera u prahu
4 dl ruma
10 žlica narančina soka
2 žlice limunova soka
20 dag marmelade od naranača
1 žličica maslaca
2-3 žlice tople vode
1 žlicica kakaa u prahu
10 dag badema narezanih na listiće

Prerežite biskvitnu tortu dva puta vodoravno. Zamiješajte 5 dag marcipana s 5 dag prosijanog šećera u prahu i 2 dl ruma, pa premažite tom smjesom najdonji list torte, a drugi položite povrh toga. Iz miješajte narančin i limunov sok s preostalim rumom, pa time dobro natopite drugi list. Stavite na to treći. Zagrijte marmeladu i omažite njome cijelu tortu izvana. Zamijesite preostali marcipan s 5 dag šećera u prahu, razvaljajte ga u veličini torte pa ga blago pritisnite na nju. Izmiješajte preostali šećer u prahu s vodom u glatku smjesu, umiješajte rastopljeni vrući maslac pa premažite tim preljevom pokrivač od marcipana. Izmiješajte 2 žlice ove ocakline s kakaom. Naštrcajte tamni preljev spiralno na tortu tako da počnete od sredine. Povlačite zatim nožem po još mekanoj ocaklini od sredine prema rubovima. Stijenku torte pospite bademovim listićima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKolač – Judita
Sljedeći članakRolada od keksa s kokosom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.