PRIPREMITE ZA TIJESTO:
20 dag brašna
žlicica praška za pecivo
9 dag margarina
8 dag šećera u prahu
vanilin šećer
2 jaja

PRIPREMITE ZA VOĆNU KREMU:
50 dag kompota od krušaka
malo kruškove rakije
50 dag krem sira
vanilin šećer
sok i nastruganu koru od naranče

PRIPREMITE ZA GLAZURU:
5 listova želatine
250 ml slatkog vrhnja
250 ml vrhnja za šlag
2 lista želatine
2 dag šećera
vanilin šećer
3 dag mljevenih lješnjaka

PRIPREMA TIJESTA:
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte preostale sastojke i zamijesite u glatko tijesto. Omotajte tijesto folijom i ostavite neko vrijeme u hladnjaku. Nakon toga ga razvaljajte na debljinu 3 mm i stavite peći 15 do 20 minuta na 180 ºC.

PRIPREMA VOĆNE KREME:
Kruške iz kompota ocijedite i pokapajte s rakijom. Sir kremasto promješajte sa šećerom, vanilin šećerom, naribanom koricom i sokom naranče. Želatinu namočite u soku iz kompota, ocijedite, pomiješajte s dvije žlice slatkog vrhnja i dodajte u kremu od sira. Na kraju u smjesu dodajte istučeno slatko vrhnje. Polovinom kreme premažete pečeno tijesto na to poslažite kruške narezane na ploške. Na kruške premažite preostalu kremu.

PRIPREMA GLAZURE:
Želatinu namočite u soku od kompota procijedite pa izmješate s 2 žlice slatkog vrhnja. Slatko vrhnje istucite sa šećerom i vanilin šećerom, pomiješate s rastopljenom želatinom i lješnacima. Smjesu premažite po voćnoj kremi. Kolač stavite u hladnjak da se stvrdne. Prije rezanja vrh kolača posipajte mljevenim lješnjacima.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKrafnice od sira
Sljedeći članakFrankfurtski vijenac
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.