Možete li mi odgovoriti je li hrastovo lišće štetno stavljati u kompost, jer sam negdje pročitao da je hrastovo lišće otrovno. Znam da je otrovno orahovo lišće. Skupljam za humus lišće od kostele, graba i jasena i od toga pravim kvalitetan humus.

ODGOVOR

Hrast lužnjak ili kitnjak (Quercus robur ili Quercus petraea), odnosno hrastovo lišće, sadrži aktivne biološke tvari – fitoncide. Oni mogu imati insekticidno djelovanje na određene štetnike u tlu ili na biljkama te fungicidno djelovanje na određena gljivična oboljenja, ako se priprema kao fermentirani ekstrakt za prskanje biljaka.

Isto tako list oraha (Juglans regia) sadrži tanine u biljnim dijelovima, odnosno i u listu pa se može koristiti za biljne pripravke kao prirodni insekticid. Hrast i orah sadrže tanine koji su prirodni polifenoli prisutni i u mnogim drugim biljnim vrstama. Tanini su gorki biljni polifenoli topljivi u vodi koji se nalaze u brojnim biljnim vrstama, korama drveća i sjemenkama.

Istina je da hrastovo lišće sadrži mnogo tanina, fenolnih tvari. One u velikim količinama mogu biti otrovne za ljude i životinje. Međutim, isti tanini prisutni su i u većini drugih listova drveća. Ne samo u hrastu, orahu, kestenu i dr., nego i u nekim plodovima koji se koriste u ishrani ljudi. Spojevi tanina široko su rasprostranjeni u mnogim vrstama biljaka gdje igraju važnu ulogu u zaštiti od grabežljivaca (štetnih kukaca). Također mogu pomoći i u reguliranju rasta biljaka.

Dakle, nemojte se bojati koristiti hrastovo ili orahovo lišće u pripremi komposta. Međutim, svakako vam preporučamo da ga usitnite prije slaganja u kompostne hrpe. Hrastov list je dosta tvrđi u odnosu na neke druge listopadne vrste i djelomično kožnat, zbog toga mu treba više vremena za razgradnju. Zbog toga je preporučljivo usitnjavanje takvog suhog lišća i slaganje u slojeve, uz obavezno polijevanje vodom.

Prilikom izrade komposta, kombinirajte različite vrste lišća, na način da ih slažete u slojevima sa svježim goveđim ili konjskim gnojem, slamom, kukuruzincem, usitnjenim granjem i ostalim usitnjenim suhim ili zelenim biljnim ostacima koje imate u svojoj proizvodnji. Što se tiče kiselosti, svježi, tek otpali hrastovi listovi su blago kiseli. U postupku razgradnje u kompostu njihova kiselost opada.

Prilikom slaganja kompostne hrpe možete posipati kameno brašno nakon sloja stajskog gnoja. Na samom kraju procesa kompostiranja, u kombinaciji s ostalim navedenim suhim ili svježim usitnjenim biljnim ostacima i stajnjakom, pH komposta postaje blago kiseli ili djelomično alkalni, ovisno o vrsti biljnih ostataka koje koristimo u pripremi komposta. Kao takav se može koristiti za vrt.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje