Koristio bih ektomikorizu za sadnju drveća, ali ne znam tko se time bavi?
Mikoriza je zapravo simbioza gljiva i korijena biljaka. Primjerice, kod šumskog drveća micelij gljiva obavija debelo i kratko bočno korijenje, pa micelij ima funkcionalnu ulogu zamjene korijenovih dlačica. Postoji ektomikoriza u kojoj micelij formira gust omotač oko korijena, a hife se se šire i osiguravaju povećanje upijajuće funkcije, te hife urastaju u srž korijena, no ne probijaju u njegove stanice, dok se kod endomikorize, koja ne tvori gust omotač oko korijenja, hife šire unutar korijena, ali ne probijaju membranu. Mikoriza ima brojne prednosti, štiti biljku od soli i teških metala, ali i olakšava primanje fosfata i metala u tragovima neophodnih biljci za rast i razvoj, i brojne druge koristi. Ovakav način je i rješenje za više prinose, a potpuno je ekološki prihvatljiv i u skladu s prirodom. Ektotrofna mikoriza je češća za većinu drvenastih vrsta, a sve podrobnije informacije, savjete i proizvode možete nabaviti u tvrtki Bio – budućnost d.o.o. kod Roberta Slezaka (098/1642-614). Više o mikorizi u voćnjacima možete pročitati u ovom broju u rubrici “Voćarstvo”.

Ivan STUPNIŠEK, mag.ing.agr.

Prethodni članakPyrodwarf je izvrsna podloga za krušku
Sljedeći članakVrganji
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362