Nakon smrti majke, naslijedila sam kuću. Ostavinska rasprava je uredno provedena, međutim nisam mogla provesti rješenje o nasljeđivanju zbog toga što je zemljoknižni odjel u osnivanju. U katastru je uvedena kuća i zemlja na moju pokojnu majku. Što bih ja sada trebala učiniti ako bi htjela prodati kuću i zemlju, pričekati godinu dana dok se sve ne riješi ili upisati samo livadu na svoje ime, a kasnije i kuću?
Samim otvaranjem nasljedstva stekli ste vlasništvo nad kućom koju ste naslijedili nakon smrti vaše majke. Za to vam nije potrebna uknjižba u zemljišne knjige. Ipak, savjetujem vam da to učinite kada se osnuje zemljišna knjiga za katastarsku općinu u kojoj se nalazi predmetna nekretnina. Kuću i zemlju koju ste naslijedili možete prodati odmah te nema potrebe da čekate osnivanje zemljišne knjige.

Marko KRIŽANEC, dipl.iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProglašena elementarna nepogoda za Zagrebačku županiju
Sljedeći članakPoljoprivredna poplavljena područja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.