Kroz kupljenu parcelu prolaze mi odvodna okna (šahtovi) za oborinske vode. Kupili smo zemljište od propale tvornice. Na molbu u općini da mi se okno ukloni ili izmjesti s parcele. Rekli su mi da postoji uknjižba prava služnosti u svrhu izgradnje i održavanja sustava odvodnje. Ja na toj parceli ne mogu ništa graditi ili je prodati. Kojim postupkom mogu tražiti izmještanje odvodnog okna?

ODGOVOR

Prvo morate utvrditi koja tvrtka brine o oborinskim vodama, tj. javiti se tvrtki koja je na vašoj parceli postavila sustav odvodnje. Ako je riječ o općini i/ili tvrtki, morate ih upozoriti da bez obzira na upis u ZK molite da se to izmjesti jer ne možete prodati parcelu niti se služiti istom. Sve dokumente morate slati poštom s povratnicom kako bi se općina/tvrtka u zakonskom roku mogla očitovati.

Ako njihov odgovor bude negativan, a što ste već naveli da jest (nadamo se da ste dobili pisani odgovor), tada ćete nažalost morati angažirati odvjetnički ured i pokrenuti na sudu sudski postupak izmještavanja postojećih cijevi i odvodnih okna na drugu lokaciju unutar vaše nekretnine ili ćete tražiti potpuno ukidanje prava služnosti navedenoj tvrtki/općini. Napominjemo kako taj postupak ima svoj tijek i neće se sigurno rješiti kroz mjesec dana.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRajčice s oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ uskoro na tržištu
Sljedeći članakProcjena vrijednosti OPG-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.