Moj susjed ima kuću kraj moje na razmaku od 2 metra. Imam fasadu, susjed nema, a napravio je centralno grijanje na drva i postavio cijev sa svoje stražnje strane tako da mi cijelo vrijeme dim ide po fasadi i ulazi u dnevni boravak. Smatram da ta cijev nije dovoljno visoka. Ne zanm sad kako reagirati, koja su moja prava u kome se obratiti, a da donekle ostanemo u dobrim odnosima?

Dimnjak bi trebalo izgraditi/postaviti na način da dim, čađa i neugodni mirisi ne dospijevaju na tuđu nekretninu, postoje propisi koji se primjenjuju na  izgradnju dimnjaka. Kontrolu i provjeru dimovodnih uređaja, ložišta, spojnih elemenata ili sličnih uređaja obavljaju ovlašteni područni dimnjačari. Pozovite dimnjačara da vas savjetuje, a možete poslati opis problema Državnom inspektoratu na pisarnica.dirh@dirh.hr .

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 663
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 665
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.