Moj susjed ima kuću kraj moje na razmaku od 2 metra. Imam fasadu, susjed nema, a napravio je centralno grijanje na drva i postavio cijev sa svoje stražnje strane tako da mi cijelo vrijeme dim ide po fasadi i ulazi u dnevni boravak. Smatram da ta cijev nije dovoljno visoka. Ne zanm sad kako reagirati, koja su moja prava u kome se obratiti, a da donekle ostanemo u dobrim odnosima?

Dimnjak bi trebalo izgraditi/postaviti na način da dim, čađa i neugodni mirisi ne dospijevaju na tuđu nekretninu, postoje propisi koji se primjenjuju na  izgradnju dimnjaka. Kontrolu i provjeru dimovodnih uređaja, ložišta, spojnih elemenata ili sličnih uređaja obavljaju ovlašteni područni dimnjačari. Pozovite dimnjačara da vas savjetuje, a možete poslati opis problema Državnom inspektoratu na pisarnica.dirh@dirh.hr .

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSmije li susjed prenamijeniti parcelu?
Sljedeći članakOnemogućen prolazak drugim vasnicima
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.