Pretočio sam mošt nakon taloženja i vrenja krajem 2015., a refraktometar je pokazao oznaku 6 za šećer (Po Babou), pa me zanima je li to u redu?
Završetak alkoholne fermentacije (vrenja) teško možemo odrediti s refraktometrom. Pri niskim koncentracijama šećera u mladom vinu refraktometar nije dovoljno precizan. Točne podatke o koncentracijama šećera mogu se dobiti jedino kemijskom analizom vina i tek tada možemo sa sigurnošću reći da je vino u potpunosti suho, tj. da su šećeri u njemu ispod 4 g/L. Refrakrometrom se može pratiti dinamika fermentacije i paziti da ne dođe do zastoja u fermentaciji. U svakom slučaju vino bi nakon pretoka trebalo zasumporiti s 100 mL Sumpovina na 100L ili s 10g Vinobrana na 100L i bačvu dobro zatvoriti.

dr.sc. Marin MIHALJEVIĆ ŽULJ

 

Prethodni članakKako suzbiti napasne kukce na visokom grahu?
Sljedeći članakNutellotti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.