Kad nastupa zastara za struju, odnosno za plaćanje računa za potrošenu električnu energiju?

Ako je isporuka obavljena za potrebe kućanstva na plaćanje računa za električnu energiju primjenjuje se jednogodišnji rok zastare. Ovaj rok primjenjuje se i na tražbine naknade za isporučenu toplinsku energiju, plin, vodu. Također i za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće. Zatim na tražbine radiotelevizije za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika.

Kao i na tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te njihove druge tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima. Jednogodišnji rok zastare primjenjuje se i na tražbine pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakVoćnjak na građevinskom zemljištu
Sljedeći članakOsiguranja, obveze i postupci nakon otkaza
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.