Kupio sam 21 sadnicu loze i posadio ih u vinograd koji je star gotovo 40 godina. Sadnice sam posadio za vrijeme cvjetanja prošle godine. Kad su loze ocvale obavio sam zadnje prskanje. Mladice starih loza uglavnom su pocrnile kao i grožđe u raznim fazama bolesti crne pjegavosti. Zaraza nije sve uništila, pa me zanima koji je mogući problem?
ODGOVOR
Prema zaprimljenim fotografijama može se opravdano sumnjati na propadanje grožđa od dominantnih uzročnika bolesti u 2022. To su plamenjača ili peronospora (Plasmopara), crna trulež (Guignardia), te pepelnica (Erysiphe). Mogući je naknadni razvoj kisele truleži (Acetobacter). Europske vinske sorte plemenite loze (Vitis vinifera L.) vrlo su osjetljive na navedene uzročnike bolesti. To su graševina, rajnski rizling, chardonnay, traminac, pinot sivi, sauvignon, muškat žuti, silvanac zeleni i dr.
U posljednje 3 godine u središnjem i sjevernom dijelu kontinentalne Hrvatske trebalo usmjereno provesti njihovo suzbijanje barem 8-9 puta primjenom registriranih kemijskih sredstva za zaštitu bilja. To pored spomenutih bolesti uključuje i mjere zaštite od grinja šiškarica, crne pjegavosti, grožđanih moljaca i američkog cvrčka u područjima gdje je raširena zlatna žutica.
Isto je moguće u ekološkoj proizvodnji grožđa pripravcima koji su dopušteni za mjere zaštite u ekološkoj poljoprivredi. Međutim, uz povećani faktor tretiranja 2,4. Znači, osjetljive sorte vinove loze moguće je bez ekonomskih štete u ekološkom vinogradarstvu uzgajati uz 19 do 23 aplikacije tijekom sezone. (prema iskustvima u Međimurskom vinogorju dobivenima tijekom epidemijskih sezona 2019. i 2020. pri ekološkoj proizvodnji vinskih sorti muškat žuti, sauvignon cabernet, syrah, merlot, pinot sivi)
Mjere zaštite valja započeti od pojave vunastog pupa pa sve do početka dozrijevanja grožđa, ili početka promjene boje bobica. U vinogradima s navedenim i vrlo osjetljivim vinskim sortama europske plemenite loze (Vitis vinifera L.) kod primjene kemijskih sredstva za zaštitu bilja prosječni razmaci tretiranja tijekom sezone iznose 12-13 dana. U ekološkom vinogradarstvu prosječni razmaci tretiranja iznose samo 5-7 dana.