U Zagrebu je 10. prosinca održana prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko. Izložba je okupila dvadesetak vinara i maslinara iz Hrvatske i regije. Izložbu su zajedničkim snagama organizirale tvrtke diWine j,d,o,o, i Indugraf d.o.o. s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestaciju su posjetili brojni vinski profesionalci, sommelieri, predstavnici HoReCa sektora, ali i velik broj ljubitelja vina željan dobre vinske kapljice.

Da je ekološka i biodinamička proizvodnja važan trend u poljoprivredi najbolje su primjerom pokazali sami izlagači. Vinari i maslinari Bolfan vinski vrh, Chresno, Eko gospodarstvo Zdolc, Ker-vin, Kosovec, Kota olive oil, M-enostavno dobra vina, Opus vina, Povratak winery, Prvo hrvatsko ekovino Čegec, Santei Natural Wines, Kmetija Šumenjak, Veralda, Vina Glavica, Vina i ulja Šuran, Vina Lunika te Vino Lovrec predstavljanjem svojih visokokvalitetnih proizvoda pokazali su kako prirodno i zdravo itekako može (istovremeno) biti ukusno i lijepo.

Na svečanom otvorenju, organizatorica izložbe i direktorica tvrtke diWine j.d.o.o. Irena Lučić kazala je kako se nada da je ova izložba samo prva u nizu. Također, izjavila je kako vjeruje kako će VinEko dogodine okupiti još više izlagača iz Hrvatske i regije. Ravnatelj narodnog sveučilišta Dubrava, Željko Šturlić, dao je svoju podršku ovom projektu kao domaćin izložbe. Dijana Posavec, ravnateljica centra Rudolf Steiner naglasila važnost ove manifestacije, obzirom na sve veći broj ekoloških i biodinamičkih proizvođača vina i maslinovog ulja. Izložbu VinEko otvorio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Istaknuo je njen značaj za vinare, maslinare, ali i poljoprivredu Hrvatske u širem smislu. Ona ima za cilj do 2030. godine u potpunosti prijeći na ekološku proizvodnju.

Veliku pažnju posjetitelja privukla su i stručna predavanja, tijekom kojih se razvila konstruktivna diskusija praćena nizom praktičnih pitanja. Prvo predavanje pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ zajedno su održali dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Predavanje „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?“, održao je Nenad Trifunović Vinopija, nastojeći odgovoriti na važno pitanje pozicioniranja vina iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.

VinEko izložbu krasio je bogat popratni program. Posjetitelji su tako imali mogućnost uživati u živoj glazbi dua Swing That Blues, te sudjelovati u nagradnoj tomboli. Veliku pažnju posjetitelja privukla je i ponuda sponzora izložbe. Tvrtka Letina Inox predstavila je svoj dinamizator – mješalicu za biodinamičke pripravke, koji je razvijen upravo u suradnji s Centrom Rudolf Steiner. Tvrtke Green Cakes i Panonis prisutnima su približile ponudu svojih zdravih kolača i ekoloških suhomesnatih proizvoda kojima je uistinu bilo teško odoljeti.

Za potpuni doživljaj i još veće uživanje u izvrsnim vinima i maslinovim uljima, posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu Hrvatske udruge kreativnih amatera koja je pokazala svoje predivne radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Dijana Posavec

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Nikola Zoko

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZa sprječavanje štete od divljači četiri milijuna kuna
Sljedeći članakSretan Božić i nova 2023. godina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.