Stranice u tiskanom izdanju: 68

Članovi Udruge vinara Kutjeva Ivica Perak, te Dario Zorić prilikom promocije vina u Zagrebu, najavili su novosti u svom radu za ovu godinu. Perak, ove godine počinje graditi novi veliki podrum, jer se sadašnji nalazi u sklopu obiteljske kuće, a Zorić će povećati vinograde na najprestižnijim vinogradskim lokacijama, ne samo u Kutjevu.

Perak, inače dugogodišnji enolog u današnjem Kutjevu d.d zaposlio se u Kutjevu 1986. i tamo proveo 26 godina.1992.g. došao je na mjesto glavnog enologa Kutjeva umjesto Vlade Krauthakera, koji je pak na to mjesto došao nakon najvećeg imena kutjevačkog vinarstva Ivana Jambrovića (enolog kombinata od 1946 do 1983.) Premijerno smo kušali pjenušac Perak od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe, a na tržište je od početka ove godine. Tako je vinarija etiketama: graševina vrhunska, graševina vrhunska Mitrovac, sauvignon, chardonnay, merlot (sva tri vrhunska), kvalitetnom roseu, ledenoj berbi vrhunske graševine 2015 pridodala svoj najnoviji proizvod-pjenušac.

Maletić: Kutjevo najbolje podneblje za graševinu!

Vinarija Perak na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac, Lukač, Vetovo ima 12 hektara. Vinogradi su sađeni od 1968. nadalje, a Perak je prije i poslije odlaska u privatnike zasadio oko 5,5 ha, posljednje u 2014. godini, gdje nam je posebno istaknuo vrstu muškat žuti. Radit će se još na povećanju površina pod crnim sortama, a na Mitrovcu, vodećem položaju cijeloga vinogradarskoga kraja, ima pod zasadima polovicu 6.5 ha. Perakova vina su već nekoliko godina među najprodavanijima u specijaliziranim trgovinama, ali je terenski rad kćerke Maje i supruge Željke i drugih dao rezultate i danas se vina Perak mogu pronaći u svim dijelovima Hrvatske. Osim domaćeg, vina Perak su dospjela i na tržište Kanade. Ivica Perak dokazao se kao vrhunski enolog u godinama rada u Kutjevu, prvi je napravio ledenu berbu još 1996., prvi pjenušac Kutjeva je također njegov proizvod, a sada to bogato iskustvo prenosi u vlastitu vinariju. Graševina je tu, jasno, najzastupljenija sorta i ima je oko 70% u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko 80.000 litara. Približno toliko, 70% je vrhunskih vina. Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja.

Vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu danas, prof. dr.s c. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je Perakovu veliku stručnost, predanost radu i uputio mu svojevrsni izazov da svakako bitno poveća količine jednoga dana kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama i za njega i za hrvatsko vinarstvo. – Četiri klona graševine koja smo našli, a koja se nalaze i na položaju Mitrovac, dat će još bolja vina, jer je Kutjevo najbolje podneblje za graševinu, ističe prof.dr. Maletić.

Najviše zlata i velikih zlatnih medalja na slavonskim smotrama-Kutjevo, Feričanci, Požega, ali i na GAST-u, BonaViti Trnava, Mariboru, i Decanteru srebro 2012. godine.

Nagrađivani vinar potvrdio se i na tržištu

S druge strane, Dario Zorić je prije 17 godina nastavio obiteljsku tradiciju, a to je proizvodnja vina na najprestižnijim vinogradarskim lokacijama ne samo požeškog kraja u Venju i Mitrovcu, gdje ima vinograde površine tri hektara. Godišnja proizvodnja je oko 20.000 litara koje od 2016. gotovo isključivo buteljira. Zorić se desetljećima profesionalno bavi vinarstvom, ali je dosad bio manje prisutan u javnosti, te je uglavnom sam obilazio ugostiteljske objekte i ugovarao poslove. Niz godina, samozatajno nije radio na većoj promociji vina, mada to ona po svim parametrima zaslužuju. Ipak, tijekom godina izlagao je svoja vina na smotrama u Kutjevu, Požegi, Kaptolu, gdje je za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvojio brojne zlatne medalje. Predstavljene su graševine iz godišta 2016., 2017. i 2018., chardonnay 2017., kao i barrique, te cuvee ENIGMA (pretežito graševina, chardonnay i manje količine rajnskog rizlinga i sauvignona) te cuvee crveni sastavljen od podjednakih količina zweigelta, pinota crnog i merlota. Vinar Zorić ima i vinjak iz svog podruma, a planira i širenje vinograda za jedan hektar. Na En primeuru u veljači u Zagrebu, Zorić se predstavio graševinom i chardonnayem iz 2018. godine.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje