– 9 dag bjelanjaka sobne temperature (to je cca 3 jaja)
– 3 dag kristal šećera
– 11 dag badema
– 20 dag šećera u prahu

Osnovni sastojci za kremu:
– 2 žumanjka
– 4 dag kristal šećera
– 50 ml mlijeka
– 10 dag maslaca sobne temperature

Bademe ubacite u kipuću vodu i ostavite ih unutra samo minutu. Potom im skinite koru i dobro osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Istucite bjelanjke u čvrst snijeg (ako imate ručni mikser, držite ga sasvim okomito na posudu tako da u smjesu uđ e što manje zraka). Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite obojiti vesele kolačiće najbolje je boju dodati u bjelanjke dok ih miksate. U bjelanjke ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte špatulom prilično energično (suprotan savjet od onoga koji inace čujete kad su bjelanjci u pitanju) okrečući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije ostati čvrsti repic na vrhu). Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite još koji put pa opet provjerite. Plehove obložite papirom za pečenje. Zalijepite krajeve papira za pleh s malo smjese pa će vam biti lakše jer se papir nece micati. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom pa istiskujte krugove jednake veličine (promjera otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka izme u makrona. Ostavite makrone da se malo posuše tako na plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u zraku puno vlage. Ugrijte pećnicu na 140°C i pecite makrone 12 do 15 minuta.

Osnovni recept za kremu

Tucite žumanjke i šećer dok ne posvijetle. Kuhajte mlijeko dok ne provri, dodajte ga polako u žumanjke, pa opet sve miksajte dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, pa miksajte još dvije minute. Ako želite kremu s okusom lješnjaka/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 10 dag no mljevenih lješnjaka/badema. Ako želite kremu s okusom ruže, dodajte 2 male žlicice ružine vodice pred kraj miksanja. Ovo je samo osnovni recept, pokusi s aromama su beskrajni!

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakZapečene paprike
Sljedeći članakUlaskom u EU mnoštvo novih propisa
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.