Charlotte royal

0
0

PRIPREMITE ZA BISKVIT:
4 bjelanjka
2 vanili šećera
12 dag šećera
4 žumanjka
10 dag brašna
žličica praška za pecivo
paketić praška za puding od vanilije

PRIPREMITE ZA KREMU:
50 dag marmelade od trešanja
6 listova bijele želatine
0,5 l bijeloga vina
10 dag šećera
žlica limunovog soka
0,125 l slatkog vrhnja

Pokrijte lim papirom za pečenje koji ste premazali maslacem. Zagrijte pećnicu na 230°. Izmiksajte žumanjake i šećer, polako dodajte brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i puding pa promiješajte. Dodajte čvrsto istučeni snijeg od bjelanjaka i sve lagano promiješajte. Prelijte tijesto za biskvit na papir za pečenje i pecite 5-8 minuta. Premažite ispečeni biskvit marmeladom i smotajte; neka se ohladi.
Premažite maslacem posudu u koju ćete slagati charlotte. Narežite savitak na tanke odreske, pa njima obložite posudu. Razmekšajte želatinu. Zagrijte vino, šećer i limunov sok pa u tome rastopite zgnječenu želatinu. Čvrsto istucite slatko vrhnje. Kada se krema počne zgušnjavati, umiješajte joj tučenog vrhnja. Izlijte vinsku kremu u kalup, pokrijte je preostalim odrescima savitka pa pustite da se stisne. Istresite charlottu na tanjur i ukrasite je.

Prethodni članakLinceri
Sljedeći članakJanjetina sa začinskim biljem
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.