Doboš torta

54

BISKVIT:

6 jaja

180 g šećera

180 g oštrog pšeničnog brašna tip 400 Podravka

limunova korica

KREMA:

4 jaja

250 g šećera

1 vanilin šećer

100 g čokolade

250 g maslaca

PRELJEV OD KARAMELA:

200 g šećera

20 g maslaca

2 žlice limunova soka

Biskvitne listove pecite na namaštenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

BISKVIT:

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanjke. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita.

KREMA:

Cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti). Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac. Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.

PRELJEV OD KARAMELA:

šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i limunov sok. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGusta juha od janjetine
Sljedeći članakSnikers kocke
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.