Fina torta

99

– 500 g lisnatog tijesta
– 700 g višanja
– šećer u prahu

Krema
– 1 l mlijeka
– 3 pudinga od vanilije
– 200 g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 1/2 l slatkog vrhnja
– 1 želatina

Višnje operite i očistite, a zatim uvaljajte u šećer u prahu prije redanja na tijesto. Ako imate lisnato tijesto u jednom komadu, prerežite ga na pola. Prvi dio razvaljajte na veličinu 40×40 cm pa ga izrežite na 5 traka širine 8 cm. Na svaku traku poredajte višnje, zarolajte, pa dobivenu rolu smotajte u krug. Dok tijesto motate u krug nemojte ga previše zbijati jer se neće širiti dok se bude peklo. Stavite u lim na papir za pečenje. Na drugu traku poredajte višnje jednu do druge, zarolajte i omotajte oko prve umotane trake, kao da radite pitu. Postupak ponovite i s preostale 3 trake. Ispecite. Isti postupak ponovite s drugom polovicom lisnatog tijesta. Za kremu: prokuhajte 0,7 l mlijeka zajedno sa šećerom, a 0,3 l mlijeka pomiješajte s pudingom pa dodajte u prokuhano mlijeko. Skuhajte puding. Slatko vrhnje izmiksajte, pa mu dodajte hladnu kremu i vanilin šećer. Želatinu namočite u 4 žlice hladne vode i ostavite 10 min da nabubri. Otopite na laganoj vatri i dodajte u kremu. Prvu koru od lisnatog tijesta i višanja stavite na podlogu za tortu, a oko nje stavite obruč od okruglog kalupa. Obruč ne mora pratiti koru, može biti i širi. Na koru stavite ½ kreme i poravnajte. Na kremu stavite drugu koru pa preostalu polovicu kreme. Dobro poravnajte i ostavite preko noći u hladnjak da se stisne. Ohlađ enu tortu ukrasite po želji.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakSočna štrudla
Sljedeći članakDva milijuna kuna iz IPARD-a za podizanje nasada trešanja
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.