Jaffa torta

185

Tijesto:
4 jaja
10 dag šećera
vrećicu vanilin šećera
sol
3 žlice vruće vode
7 dag brašna
5 dag gustina

Preljev:
16 žlica soka od naranče

Krema I:
1 vrećica preljeva za tortu – bijela za 2,5 dl
2 dag šećera
2 dl svježe iscijeđenog soka od naranče
2 vrhom pune žlice marmelade od naranče

Krema II:
7 listova želatine
25 dag mekanog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja 
8 dag šećera 
4 dl slatkog vrhnja
30 dag jaffa keksa

Glazura i ukrašavanje:
10 dag čokolade za kuhanje
80 ml slatkog vrhnja 
2 dl slatkog vrhnja
vrećica vanilin šećera
učvršćivač za šlag

Dan prije napravite biskvit da bi se lakše rezao.

Biskvit: Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Sa 7 dag šećera, malo soli, vanilin šećerom i vrućom vodom kremasto ih izradite. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto istucite. Dodavajte ostatak šećera (5 dag) neprestano miješajući. Brašno i gustin izmiješajte. Dodajte masi od jaja i kratko izmi- ješajte da bude bez grudica. Tijesto istresite u kalup koji ste obložili papirom i pecite oko 30 – 35 minuta na 175 ºC. Pečeno tijesto ostavite ½ sata da miruje, zatim nožem odvojite od ruba. Obruč od kalupa i papir odvojite, te ostavite da se biskvit potpuno ohladi. Hladan biskvit zamotajte u foliju i ostavite do sutra. Sutradan ga po sredini prerežite. Jedan biskvit stavite na tanjur, poprskajte sa 8 žlica soka od naranče i namažite kremom I.

Krema I: Preljev za tortu zajedno sa šećerom i sokom od naranče zakuhajte, neprestano miješajući (oko 2 – 3 minute). Sklonite sa štednjaka, malo ohladite, zatim dodajte marmeladu, dobro izmiješajte i premažite donji biskvit. Na marmeladu stavite drugi biskvit, poprskajte sa 8 žlica soka od naranče, stavite oko torte obruč od kalupa i premažite sa 1/3 kreme II.

Krema II: Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Svježi sir, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješajte. 4 dl slatkog vrhnja čvrsto izradite. Dodajte kremi od sira i miksajte. S 1/3 kreme premažite biskvit, posložite jaffa kekse (čokoladna strana prema dolje) i premažite ostatkom kreme. Ostavite u hladnjaku da se stegne. Oštrim nožem odvojite od obruča i premažite glazurom, te ukrasite šlagom i ostatkom jaffa keksa.

Glazura: Čokoladu i vrhnje omekšajte na vatri.

Ukrašavanje: Slatko vrhnje, vanilin šećer i učvršćivač čvrsto izmiksajte i ukrasite tortu.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakKruške lijepa Helena
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.