Mozart torta

0
0

PRIPREMITE ZA BISKVIT:

 

60 g šećera u prahu
6 jaja
ribanu koricu 1/2 limuna
1 prstohvat vanilin šećera
60 g šećera

150 g brašna

 

PRIPREMITE ZA NADJEV:

 

250 g kompota od višanja
2 dl soka od višanja
1 žličicu gustina
2,5 dl slatkog vrhnja
2 žlice ruma
150 g sirovog marcipana

Pećnicu ugrijte na 180° i pripremite kalup za torte promjera 26 cm. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, zatim pjenasto umutite žumanjke sa šećerom u prahu, a bjelanjke izlupajte na mekano, dodajte kristal šećer i izlupajte do kraja. Bjelanjcima dodajte koricu i pažljivo primiješajte žumanjcima, a zatim dodajte brašno. Tijesto ulijte u kalup i pecite 50 min. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite i izrežite na tri kore.
Za nadjev vrhnje izlupajte u šlag. U soku od višanja razmutite gustin, kratko zakuhajte, ohladite i primiješajte šlagu. U kremu umiješajte kompot i ostale sastojke. Omekšajte marcipan i razvaljajte na tri kore.
U čisti obruč položite prvu koru biskvita, namažite trećinom kreme i na to stavite jedan list marcipana. Jednako ponovite i s drugom i trećom korom biskvita. Tortu odložite u hladnjak, a kad se dobro ohladi, ukrasite čokoladom i pospite pistacijem.

Prethodni članakLimun kocke s lisnatim tijestom
Sljedeći članakPapučice
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.