PRIPREMITE:

 

Biskvit:

4 jaja

200 g šećera

70 g maslaca

70 g tamne čokolade

60 ml mlijeka

60 ml kipuće vode

žličicu  arome vanilije

200 g oštrog brašna

40 g gorkog kakao praha

2 žličice praška za pecivo

prstohvat sode bikarbone

prstohvat soli

 

Krema:

500 g banana

500 ml slatkog vrhnja za šlag

300 g mliječne čokolade

2 žlice ruma

Za biskvit pripremite okrugli kalup. Dno mu obložite papirom za pečenje, stranice namastite i lagano pobrašnite. Pecnicu zagrijte na 180 °C. Odvojite žutanjke i izmiksajte ih pjenasto sa šećerom pa dodajte vaniliju, rastopljeni maslac i rastopljenu čokoladu, mlijeko i kipuću vodu. Oštro brašno izmiješajte s kakaom, praškom za pecivo, sodom i solju i prosijte u smjesu. Izmiksajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa ručno umiješajte u smjesu. Pecite 40-ak min. Kad se biskvit potpuno ohladio, prerežite ga na tri dijela. Za kremu, banane ispasirajte štapnim mikserom u pire. Dodajte im rum i čokoladu otopljenu na pari. Vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. Pomiješajte s čokoladnom smjesom, dobro sjedinite. Na tacnu položite donji biskvit, premažite trećinom kreme, poklopite drugim biskvitom, premažite drugim dijelom kreme te na kraju poklopite trećim biskvitom. Ostatkom kreme namažite cijelu tortu i ukrasite po želji.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakUštipci
Sljedeći članakKocke od naranče
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.