PRIPREMITE:

• 3 žlice meda
• 2 jaja
• 7 žlica šećera
• 4 žlice maslaca
• 6 žlica brašna
• 1,5 dl mlijeka
• 1 vrećica praška za pecivo
• 1 žličica mljevenog cimeta

NADJEV:


• 5 dl mlijeka
• 5 žlica grisa
• 25 dag šećera u prahu
• 25 dag maslaca
• 2 vrećice vanilin šećera
• listiće badema za ukras

PRIPREMA: 

Žumanjke i šećer miješajte dok se smjesa ne zgusne i postane pjenasta. Zatim dodajte med, maslac, cimet i mlijeko te miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo, a zatim čvrst snijeg od bjelanjaka. U prethodno namašćen i pobrašnjen lim za pečenje nalijte trećinu smjese i pecite u pećnici na 200º C oko 15 minuta.

Od ostatka tijesta ispecite još 2 kore. Ohlađ ene kore nadjenite pripremljenim nadjevom, pa izvana sve premažite nadjevom i pospite listićima badema. Za nadjev, zakuhajte mlijeko, uspite krupicu i miješajte dok ne zavre. Sklonite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Maslac, šećer i vanilin šećer pjenasto umiješajte, pa toj smjesi postupno dodajemo skuhanu krupicu. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu, s kojom na kraju premažete kolač.

Prethodni članakDječji pozdrav
Sljedeći članakNove mogućnosti za poljoprivredna gospodarstva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.