Torta s makom

37

ZA BISKVIT:
• 3 jaja
• 20 dag šećera
• 6 žlica vrhnja
• 17 dag brašna + za kalup
• 25 dag samljevenog maka
• 2 vrhom pune žličice praška za pecivo
• 2 žlice ruma + za vlaženje
• 13 dag maslaca + za kalup

ZA NADJEV:
• 2 kompota od bresaka (da ocije đene breskve teže 85 dag)
• 8 dl slatkog vrhnja
• 1 žlicu šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 učvršćivač za “šlag”
• 6 listića želatine
• 2 žlice čipsa od kokosa (ili poprženih badema narezanih na listiće)
• 2 dag bijele čokolade
• ćokoladni savidi za ukras

Mak prelijte zagrijanim vrhnjem (6 žlica) i ostavite da se ohladi. Istucite žumanjak sa šećerom. Primiješajte rum, vrhnje s makom, brašno i prašak, otopljeni maslac te snijeg od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup. Pecite 20 – 30 minuta u pećnici, zagrijanoj na 175° C. U me đuvremenu za nadjev ocijedite breskve i polovicu nasjeckajte na kockice. Istucite 5 dl slatkog vrhnja s vanilin šećerom i učvršćivačem pa umiješajte poprženi čips (ili bademe) te kockice bresaka. Ohlađ eni biskvit vodoravno prerežite pa oba lista navlažite rumom. Na pladanj stavite obrub kalupa za torte, na dno stavite donji list biskvita pa nanesite kremu. Izravnajte površinu i pokrijte drugim listom biskvita. Neka se torta stvrdnjava najmanje 1 sat u hladioniku. U međ uvremenu želatinu namočite u hladnu vodu. Preostale breskve mikserom pretvorite u kašu. Iscijedite želatinu pa stavite u lončić i miješajte na niskoj temperaturi da se dokraja otopi. Umiješajte 2 žlice kaše od bresaka, a onda i ostatak. Nanesite na tortu i izravnajte površinu. Neka se 2 – 3 sata stvrdnjava u hladnjaku. Na pari miješajte usitnjenu bijelu čokoladu da se otopi. Istucite vrhnje sa žlicom šećera i učvršćivačem, pa kad se malo ohlade primiješajte otopljenu čokoladu. Oprezno odstranite obrub s torte, pa stijenku namažite bijelom kremom. Od ostatka načinite ružice na torti, a na njih stavite čokoladne ukrase. Unutrašnji rub pospite čipsom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakSlatka krema s malinama
Sljedeći članakSjetva u zatvorenom
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.