Torta tunel

105

Tijesto:
6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
3 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja

Krema:
50 dag nektarina
5 – 7 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2,5 dcl slatkog vrhnja
1 – 2 žlice soka od limuna
6 listova želatine
3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
2 nektarine

Premaz:
3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
10 dag bijele čokolade za kuhanje
4 – 5 žlica slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
5 dag tamne čokolade za kuhanje

Priprema tijesta:

Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati. Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žlicice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.

Priprema kreme:

Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim s ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati. 2 nektarine oguliti i na kriške narezati. Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarina staviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Premaz:

Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu cokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati. Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPita od jogurta
Sljedeći članakDodatno pravo na „plavi dizel“
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.