U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Podsjetimo, stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Malo je reći kako su organizatori i komisija zadovoljni proteklim ocjenjivanjem te kako su ostali iznenađeni kvalitetom pristiglih uzoraka. U dva dana ocjenjivanja, ocjenu preko 18 bodova , odnosno zlatnu medalju i više za kvalitetu, dobilo je preko 60 uzoraka.

Kvaliteta ovogodišnjih uzoraka jednostavno je mrak, izjavio je predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20. Najpoznatiji ocjenjivač rakija na ovim prostorima, prof. dr. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, izjavio je za nju kako je jedna od najboljih koju je on osobno ikada probao!

Ipak, proizvođači će na rezultate za svoje rakije, likere i ginove morati pričekati do idućeg tjedna, kada će i službeno biti objavljeni rezultati.

Kako je proteklo ocjenjivanje u novom senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, pogledajte u galeriji ispod!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZaštita poriluka u jesen
Sljedeći članakIstra sedmu godinu zaredom najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.