Na prvom natječaju za dodjelu sredstava za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda odobreno je 20 milijuna kuna za 669 korisnika. Listu prihvatljivih korisnika možete vidjeti na sljedećoj poveznici. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku. Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica.

 

Posebno me raduje što je među odobrenim korisnicima čak 305 mladih uzgajivača mlađih od 41 godinu. Upravo su oni temelj daljnjeg razvoja hrvatskog stočarstva. U sljedeće tri godine želimo povećati naš fond steonih junica za 6.000 novih grla, a broj prijava na ovaj javni poziv potvrđuje da smo dobro procijenili potrebe naših stočara i da će se svaka kuna od 20 milijuna biti dobro iskorištena. Čestitam svima koji su se s povjerenjem odazvali pozivu i koji vjeruju u svoju budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi činimo sve kako bismo našim poljoprivrednim proizvođačima osigurali pozitivnu poslovnu klimu i učinili našu poljoprivrednu proizvodnju konkurentnom i isplativom, a proizvode naših njiva, polja, voćnjaka i maslinika domaći potrošači sve više cijene, prepoznaju i traže. – izjavio je potpredsjednik Vlade Rh i ministar Tomislav Tolušić.

 

Javni poziv za provedbu mjere „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda“ iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine bio je otvoren do 1. listopada ove godine, a mogli su se javiti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u.

 

Korisnicima koji su sukladno provedenom Javnom pozivu ispunili uvjete za potporu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će dostaviti Odluku o odobrenju isplate te isplatiti odobrena sredstva, dok će korisnicima koji nisu udovoljili uvjetima propisanim Javnim pozivom dostaviti Odluku o ne udovoljavanju uvjetima za ostvarivanje prava na potporu.

 

Programom potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva u tri godine poljoprivrednicima će biti dodijeljeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.  Detaljne informacije o Programu možete pročitati ovdje.

Prethodni članak24 milijuna kuna za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi- otvoren Javni poziv
Sljedeći članakMeđuparlamentarna konferencija “Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.