U okviru paketa interventnih mjera Europske komisije vezanih uz pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pogođeni ruskim embargom, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je ukupno 20.868.513,28 kuna za mjeru povlačenja jabuka i mandarina s tržišta.

Za jabuke koje su isporučene u količini od 3.894.387,90 kilograma isplaćeno je 12.068.122,81 kuna na račune 121 korisnika. Za mandarine koje su isporučene u količini od  2.328.704,30 kilograma isplaćeno je 8.800.390,47 kuna na račune 166 korisnika.

 

Podsjetimo, kako bi se spriječilo da zbog ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, postojeća situacija na tržištu preraste u ozbiljniji ili trajniji poremećaj Europska komisija donijela je Delegiranu Uredbu Komisije (EU) br. 1031/2014 Đľd 29. rujna 2014. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.   Povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite su mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti. Države članice Delegiranom Uredbom Komisije (EU) br. 1031/2014 dobile su mogućnost da kroz provedbu jednog ili više postupaka na najučinkovitiji način iskoriste dodijeljene količine.

Republika Hrvatska provela je mjeru povlačenja s tržišta jabuka i mandarina. Proizvođači jabuka mogli su iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10% svojih proizvodnih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20 % proizvodnih kapaciteta. Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se refundirao. Sredstva su se mogla koristiti isključivo uz poštivanje pravila propisanih Uredbama EK i Pravilnicima.

Prethodni članakProdaja grobnog mjesta
Sljedeći članakStrategije hrvatske poljoprivrede – poziv na okrugli stol
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.