U Dubrovniku će se od 17.09. do 21.09. 2018. održati 15th European Poultry Conference kojoj je domaćin i organizator hrvatski ogranak World Poultry Sience Association – Udruga za znanost o peradi. WPSA je ugledna svjetska udruga koja se bavi peradarskom proizvodnjom, edukacijom i znanošću u području peradarstva osnovana još davne 1912. Svake 4 godine održava se Europska konferencija na kojoj prisustvuju sudionici iz cijelog svijeta. U Dubrovniku se očekuje više od 1500 znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja koji se na bilo koji način bave peradarstvom (veterinare, agronome, prehrambene biotehnologe, ekonomiste itd.) a dolaze iz više od 70 zemalja svijeta. Organizacija konferencije 2018. godine otvara mogućnosti za još uspješnije promicanje hrvatske znanosti i struke, no posebice hrvatske poljoprivrede, industrije, turizma, te ima ekonomski i politički značaj. Podršku konferenciji je dala i predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja je pristala biti pokroviteljicom konferencije. U sklopu organizacije kongresa organiziran je i Youth program namijenjen mladim znanstvenicima koji svojim izlaganjima sudjeluju u radu kongresa. Uobičajeno je da nakon završetka kongresa posjete znanstveno istraživačke ustanove u zemlji koja organizira kongres te se upoznaju s peradarskom proizvodnjom. Taj dio programa se odvija u Zagrebu te na farmama Koka. d.d. u Varaždinu i Farmi Nujić u Ribnici. Isto tako će biti organizirano razgledavanje Zagreba, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta te pokušališta Jazbina.

 

Otvorenje konferencije održati će se u hotelu Valamar Lacroma, u utorak, 18. rujna 2018. godine, s početkom u 8:30 sati.

 

Program konferencije pročitajte na: http://www.epc2018.com/programme/ .

 

 

Prethodni članakNewsletter 17/2018
Sljedeći članakOtežano disanje kod kokoši
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.