Prigodom 3. Europskog kongresa mladih poljoprivrednika kojeg organizira Europska pučka stranka, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i ambasadorica EPP-ovog natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku, ugostit će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. travnja u Bruxellesu najbolje hrvatske mlade poljoprivrednike koje predvodi Ivan Veselić, pobjednik natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Mladi Veselić zastupat će Hrvatsku na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji po treći put organizira Europska pučka stranka (EPP).  Prema ocjeni stručnog povjerenstva na natječaju za najboljeg hrvatskog poljoprivrednika u kolovozu 2015.godine, od 55 projekata Veselićev projekt bio je najbolji. Zastupnica Petir je Veseliću kao hrvatskom pobjedniku u suradnji s dm-drogerie markt za 3 njegova proizvoda osigurala plasman u njihovim trgovinama u Hrvatskoj. Pekmez od šljive, ajvar te namaz od tikve i jabuka OPG-a Veselić mogu se kupiti od siječnja ove godine u 60 hrvatskih gradova u kojima dm posluje. Ivan Veselić, rođen 16.01.1992. godine, ekološki je proizvođač iz Novog Sela Palanječkog iz Sisačko-moslavačke županije. Trenutno je student poljoprivrede na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima gdje će uskoro diplomirati. Godine 2008. položio je i tečaj za ekološkog poljoprivrednika u Centru za šljivu i kesten u Donjoj Bačugi.Obitelj Veselić ima registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje aktivno djeluje od 2003. godine, a čija je osnovna djelatnost ekološka poljoprivredna proizvodnja voća i povrća. Od 2010. Veslić je nositelj OPG-a, a prije toga nositelj je bio njegov otac Goran. OPG Veselić svoje ekološke proizvode (posebice prerađevine koje su u ponudi tijekom cijele godine) plasira u prodavaonice domaćih proizvoda, pretežito smještene na području grada Zagreba. Prodaju putem grupa solidarne razmjene OPG Veselić prakticira zadnjih nekoliko godina, a prema modelu koji je široko zastupljen u Francuskoj i Italiji.

Zastupnica Marijana Petir u srijedu je primila mlade poljoprivrednike u Europskom parlamentu, sretna što će Hrvatska imati predstavnika kao što je Ivan Veselić. U četvrtak će Petir na 3.Kongresu mladih poljoprivrednika predstaviti Ivana Veselića, a Veselić će predstaviti svoj projekt. Nadamo se da će osvojiti i europski žiri, baš kako je osvojio i hrvatski.

Gospodarski list prati zbivanja u Bruxellesu.

Sretno Ivanu, s nestrpljenjem očekujemo sutrašnje predstavljanje u Europskom parlamentu!

 

Prethodni članakOrganiziran okrugli stol “Vinarstvo RH u 2016. godini”
Sljedeći članakSamostalno više ne smijete graditi kuću
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.