U sklopu svečanog otvorenja manifestacije 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županija, a priznanja i nagrade sponzora uručili su im župan Darko Koren i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

   Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Ivica Ivančan iz Novačke koji proizvodi 523,954 kilograma mlijeka, drugo je mjesto osvojio Antonio Panić iz Koprivnice koji proizvodi 518,125 kilograma mlijeka, dok je treći bio Damir Markešić iz Hudovljana s proizvodnjom od 511.673 kilograma kravljeg mlijeka.

   U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji proizvodi 77.996 kilograma mlijeka, drugi je Željko Žeger iz Cirkvene koji proizvodi 54.468 kilograma mlijeka, a treći Dubravko Vajdić iz Križevaca s proizvodnjom od 42.301 kilograma kozjeg mlijeka.

   Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je Tihomir Horvat iz Kozarevca u općini Kloštar Podravski. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se proizvodnjom kravljeg mlijeka, a u stadu posjeduje 25 krava, 20 junica te 16 bikova i telića različite kategorije sve iz vlastitog uzgoja. Također obrađuje 30 ha vlastite i 20 ha zemlje u zakupu, i to od kultura kukuruz, talijanski ljulj, ječam, pšenicu, uljanu repicu i soju, a član je i PO Drava-Sava. U svom radu redovito koristi dostupne potpore i poticaje, posebno iz Programa ruralnog razvoja, a važno je spomenuti kako je prošle godine na 25. jesenskom međunarodnom sajmu u Bjelovaru na izložbi junica, u kategoriji starijih steonih junica simentalske pasmine, osvojio prvo mjesto. Tihomirov OPG prati trendove u poljoprivredi te su izgradili novu štalu sa slobodnim kretanjem, a u ovoj godini napravili su i genomsko testiranje na dva muška teleta, prilikom čega su dobili prijedloge, odrednice, savjete i pomoć    Hrvatske poljoprivredne agencije kako poboljšati proizvodnju, ishranu, te brigu o postojećem stadu.

   Poklon pakete za sve nagrađene osigurali su Koprivničko – križevačka županija i tvrtka Sano.

 

  

Služba ureda župana

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKupine i poticaji
Sljedeći članakSvečano otvoreni 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.