Kako se mogu mikorizirati stari čokoti? Dosta sam čitao o mikorizi, pa bih pokušao s mikoriziranjem.
ODGOVOR
Na našem tržištu postoji više mikoriznih pripravaka za mikorizu različitih, najčešće povrtnih kultura, no nisu svi pogodni za vinogradarsku proizvodnju. Fitopromet ima pripravak MycoApply DR koji je kompatibilan i s vinovom lozom. Kod višegodišnjih nasada primjenjuje se u dozi od 170 g/1000 m2, injektiranjem vodene otopine sredstva u tlo, što bliže samom korijenu. Najbolje vrijeme primjene je po završetku zimskog razdoblja, nakon izlaska biljke iz faze mirovanja. Pri tome je bitno da se sredstvo aplicira u vlažno tlo ili da se nakon aplikacije tlo dobro zalije jer to omogućava premještanje sredstva u zonu korijena čime se postiže bolja učinkovitost. U pitanju nije precizirano koliko je vinograd star, no važno je znati da aplikacija mikoriznih pripravaka najbolje rezultate pokazuje ako se primjenjuje pri samoj sadnji vinograda. Naime, vinova loza tijekom života i sama spontano ulazi u mikorizne zajednice s gljivama prirodno prisutnima u tlu, te je upitna isplativost ulaganja u aplikaciju mikoriznih pripravaka u vinogradu starijem od desetak godina. Ako je vinograd mlađi, može se primijeniti na gore opisan način ili po uputama proizvođača.