Čula sam da je čaj od bijelog gloga jako dobar za nesanicu. Možete li mi pojasniti kako ga pripremiti i konzumirati?
ODGOVOR
Plod bijelog gloga je bogat vitaminom C, provitaminom A, limunskom i vinskom kiselinom, šećerima i pektinom zbog čega je pogodan za pripravljanje pekmeza, marmelade i džemova. No, za čaj se koriste cvjetovi i listovi pojedinačno ili pomiješani u jednakim dijelovima s plodovima. Za čaj se uzima jedna čajna žličica mješavine i prelije se u šalici vrućom vodom. Ostavi se 10 do 15 minuta i zatim procijedi. Po želji se može zasladiti medom. Preporučuju se dvije do tri šalice na dan. Čaj od gloga se tradicionalno upotrebljava za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost. Kao i kod svih pripravaka, nakon nekoliko tjedana, dobro je napraviti manju pauzu te nastaviti uzimati ako se osjećate dobro.