Koji su najčešći uzroci pobačaja u krava?
ODGOVOR Smatra se kako je izravan uzrok smrtnosti ploda nepravilan rad žutog tijela jajnika, a što se pak dovodi u izravnu vezu s visokom mliječnošću. Iz navedenog, postoje naznake da će visoko mliječne krave biti podložnije pobačajima od krava niže proizvodnje, iako novija istraživanja upućuju kako su za pobačaje i smanjenu plodnost općenito ipak odgovorniji hranidba i menadžment. Od posrednih se uzroka često navode prekomjerna hranidba bjelančevinama, prekomjerna tjelesna težina i visoka temperatura okoliša. U istraživanju na uzorku od 860 krava provedenom u središnjem dijelu Hrvatske potvrđeno je kako je učestalost ovog stanja trostruko niža u krava simentalske pasmine u odnosu na krave pasmine holštajn, i pored toga je dvostruko rjeđa u krava držanih polu intenzivno (na paši i u štali), u odnosu na krave držane intenzivno (isključivo u štali).
Brojnim drugim istraživanjima uzroka i pojavnosti pobačaja kao glavni se uzroci navode visoka mliječnost, negativni energetski balans, prisutnost toksina u hrani, visoka količina uree i dušika u hrani, visoke temperature okoliša, zarazne bolesti te nagli gubitak tjelesne težine. Zarazne bolesti koje mogu uzrokovati pobačaje u krava su bruceloza goveda, Q groznica, leptospiroza, genitalna kampilobakterioza, zarazni goveđi rinotraheitis te infekcija schmallenberg virusom, o čemu treba voditi računa pri svakom pobačaju, posebice zbog činjenice da su neke od ovih bolesti zoonoze (oboljeti mogu i ljudi).