Vitex agnus-castus, poznat kao fratrov papar, monk’s pepper ili jednostavno vitex, listopadni je grm ili malo drvo iz porodice Lamiaceae.

Podrijetlom je iz mediteranske regije i Azije, ali se uzgaja diljem svijeta zbog svojih ukrasnih i ljekovitih svojstava. Raste do visine od 3–5 metara (10–16 stopa). Listovi su dlanasto složeni i nalikuju listovima kanabisa, s pet do sedam liski. Cvjetovi su mali, mirisni, skupljeni u cvatove, najčešće ljubičaste, lavandaste ili ponekad bijele boje. Plod je mala koštunica, tamnosmeđe ili crne boje kad sazrije, nalik zrnu papra, po kojem je i dobio ime. Preferira topla, sunčana područja i dobro drenirana tla. Otporan je na sušu kad se jednom uspostavi, pa se često koristi u sušnim vrtovima.

Može služiti za ukrasne svrhe u vrtovima, živicama ili kao zaštitna ograda npr.Fratrov papar se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini, prvenstveno zbog učinka na hormonalnu ravnotežu. Vjeruje se da pomaže kod predmenstrualnog sindroma (PMS), neredovitih menstruacija i simptoma menopauze. Ponekad se koristi za poticanje laktacije. Utječe na hipofizu i može smanjiti razinu prolaktina. Osušeni plodovi ili ekstrakti često se prodaju kao dodaci prehrani za zdravlje žena. Mjere opreza: Može stupiti u interakciju s hormonskim terapijama, kontraceptivima ili drugim lijekovima pa se za upotrebu treba konzultirati s liječnikom. Nuspojave mogu uključivati blage probavne smetnje, glavobolju ili alergijske reakcije.

Prethodni članakOdržana 7. Skupština Hrvatske poljoprivredne komore
Sljedeći članakKako hraniti prasad?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362