Određenu osobinu crvenom vinu (i bijelom) daju tvari koje zajedničkim imenom nazivamo ekstrakt i to suhi ekstrakt. To znači ekstrakt bez šećera. Kada od ukupnog ekstrakta vina oduzmemo sadržaj šećera (reduktivna tvar) umanjen za 1 g/l nešećerenih tvari dobije se suhi ekstrakt. (Ukupni ekstrakt=37 g/l – 18 g/l šećera i 1 g/l nešećerenih tvari = 17 g/l=17 g/l šećera koji odbijemo od 37 g/l je 20 g/l suhog ekstrakta). Ekstrakt predstavlja zbroj svih nehlapljivih sastojaka vina i bitno utječe na kakvoću vina. Vina bogata ekstraktom puna su i harmonična. Količina ekstrakta ovisi o više čimbeniika, u prvom redu o kultivaru (sorti), klimi, tlu, položaju vinograda, uzgojnom obliku, a kod crnog vina o duljini maceracije crnog masulja i remontaže.
Crna vina uz srednju maceraciju od 3 do 5 dana sadrže od 20 do 23 g/l ekstrakta, kod jače maceracije od 5 do 10 dana 23 – 27 g/l, a nekad i više. Bijela vina u prosjeku sadrže od 16 do 19 g/l. Ružičasta vina i opoli po sadržaju ekstrakta negdje su između bijelih i crnih vina. Komponente koje ulaze u sastav ekstrakta bijelih vina, iste su kao i kod crnih vina. Iznimku čine antocijani i uopće veća količina polifenola u odnosu na bijela vina. Ekstrakt predstavljaju sljedeće komponente: ugljikohidrati (uglavnom šećeri), glicerol, nehlapljive kiseline, dušične tvari, polifenoli, mineralne tvari i viši alkoholi.