Oduvijek sam slušao o rakiji s medom, medovači. Kako se ustvari dobiva?
Sastojci:
- 0,5 kg najboljeg aromatičnog meda (od lipe ili akacije),
- 0,7 l 38-42%-tne lozovače (ili 0,4 l vinske žeste),
- 0,1 l prokuhane ili destilirane vode,
- 0,15 l suhoga bijelog vina,
- 1 limun
- prstohvat korijandera.
Med ulijte u veći lonac, uz miješanje umjereno zagrijte da postane tekuć. Odmaknite s plina ili ploče. Ako je dovoljno tekuć, neprestano miješajući dodavajte lozovaču, prokuhanu vodu, bijelo vino, naribanu limunovu koricu i usitnjeni korijander. Mješavinu ulijte u boce do vrha, dobro zatvorite. Nakon 2 mjeseca stajanja rakiju profiltrirajte i ulijte u čiste boce.
Što dulje stoji – to je bolja! Kod rakije pripravljene na opisani način najvažniji je okus meda. Med od borovih cvjetova nije dobar jer rakiji daje gorak okus. Kod duljeg stajanja rakija se postupno bistri, ali dio sadržaja koji daje mutnoću ostaje vezan na med u rakiji čak i poslije filtriranja.
Miroslav Banić, dipl. ing.