Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Tijesto:

✦ 4 dag Speculaas keksa

✦ ½ dcl ruma

✦ 12 dag masaca

✦ 12 dag čokolade za kuhanje

✦ 6 jaja

✦ 12 dag šećera

✦ 14 dag mljevenih lješnjaka

✦ 2 žličice praška za pecivo

Priprema: Kekse samljeti i natopiti u rumu. Otopiti maslac i čokoladu na pari, pa miješa­jući malo ohladiti. Pjenasto istući žumanjke sa šećerom, te ručno umiješati otopljeni ma­slac s čokoladom, natopljene kekse i mljeve­ne lješnjake s praškom za pecivo. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli, pa ih lagano umiješati u smjesu. Dno kalupa di­menzije 20 x 30 cm, obložiti papirom za pe­čenje, te razmazati smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 165 °C, oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na 2 dijela.

Krema:

✦ 6,5 dcl mlijeka

✦ 6 žumanjaka

✦ 6 žlica šećera

✦ 2 žlice oštrog brašna

✦ 2 žlice gustina

✦ ½ pudinga od čokolade

✦ 2 žlice Nutelle

✦ 10 dag čokolade za kuhanje

✦ 1 margarin s okusom slatkog vrhnja

Priprema: Izmiksati žumanjke sa šećerom, pa dodati 1,5 dcl mlijeka, brašno, gustin i pu­ding, te dobro izmiksati. Polako uliti u ostatak zavrelog mlijeka i staviti kuhati miješajući dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati Nutellu i sjeckanu čokoladu, te miješati dok se ne otopi. Po samom rubu kreme staviti plastičnu foliju i ostaviti da se ohladi. U hladno umiksati izrađen margarin sobne temperature. Na prvi biskvit staviti veći dio kreme, pokriti drugim biskvitom, pa premazati ostatkom kreme.

Glazura:

✦ 10 dag čokolade za kuhanje

✦ 3 žlice ulja

Priprema: Sjeckanu čokoladu s uljem otopi­ti na pari. Kolač preliti dobivenom glazurom.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakTradicija Božića u Hrvatskoj
Sljedeći članakZašto je briga o tlu obveza svakog poljoprivrednog proizvođača?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.