Pripremite (za oko 5 kg mesa):

✦7 jušnih + 1 čajnu žličicu kuhinjske soli (11 dag),

OGLAS

✦3,5 kg srnetine,

✦1,5 kg masnijega svinjskog mesa,

✦3 jušne žlice svježe mljevenoga crnog papra,

✦2 jušne žlice šećera,

✦2 jušne žlice mljevene slatke paprike,

✦1/2 jušne žlice mljevenog korijandera,

✦6 – 8 češnjeva mljevenog češnjaka promiješanog u malo vode,

✦1 – 2 šalice vode,

✦1 jušnu žlicu sušenog mažurana,

✦tanka svinjska crijeva

Ohlađenu srnetinu narežemo na manje komade i propustimo kroz stroj za mljevenje mesa s otvorima rezne ploče promjera 8 mm, a slaninu s otvorima promjera 10 mm. Mljevenom mesu dodamo pripremljene začine i promiješamo postupno ulijevajući procijeđenu vodu u kojoj je odstajao češnjak. Prema potrebi dodamo još vode da smjesa ne bude suviše suha. Posudu s nadjevom poklopimo, ostavimo nekoliko sati na hladnom i dotjeramo okus. Gotovim nadjevom punimo pripremljena crijeva, oblikujemo 25 cm dugačke parove kobasica i ostavimo preko noći na hladnom. Zatim ih prenesemo u pušnicu i 5 – 7 dana izložimo djelovanju hladnog dima te skladištimo u posebnu prostoriju na sušenje, odnosno zrenje. Nakon 6 – 8 tjedana kobasice poprime organoleptička Kobasice od veprovine. Recepti za pripremu kobasica i salama od mesa divljači su svojstva trajnog proizvoda i mogu se jesti sirove kao narezak.

Pročitajte još:

Priprema suhomesnatih proizvoda od mesa domaće i divlje svinje

Proizvodnja kobasica i salama od mesa divljači

Srneće kobasice 

Kobasice od veprovine

Prethodni članakProizvodnja kobasica i salama od mesa divljači
Sljedeći članakKobasice od veprovine
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.