Tijesto:

-5 bjelanjaka

-25 dag šećera

-10 dag mljevenih oraha

-1 žlica krušnih mrvica 

Krema:

5 žumanjaka

15 dag šećera

1 žličica arome vanilije

3 žlice oštrog brašna

2,5 dcl mlijeka

25 dag maslaca

po želji malo ruma 

Priprema:

Čvrsto izmiksati bjelanjke, postu­pno dodati šećer i na kraju kuhačom umije­šati orahe i krušne mrvice. U kalup veličine pećnice obložen papirom za pečenje raspo­rediti smjesu i peći na 180 °C, 35 – 40 minuta. 

Priprema:

Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, pa dodati aromu vanilije, brašno i malo mlijeka, te stavite kuhati u ostatak zagrijanog mlijeka dok se ne zgusne, cijelo vrijeme miješajući. U ohlađenu kremu doda­ti dobro izrađeni maslac sobne temperature. Koru prerezati okomito na dva dijela, pa je­dan dio staviti u manji kalup, premazati kremom i poklopiti drugim. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članak2000 pilenki domaćinstvima na kojima je zbog utvrđene ptičje gripe eutanizirana perad
Sljedeći članakKeksići bez glutena
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.