Prhko tijesto:

✦80 g maslaca

✦150 g šećera u prahu

✦1 jaje

✦5 žlica mlijeka

✦450 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦2 žlice kakaa

Priprema: Pomiješati maslac narezan na listiće, šećer u prahu, jaje i mlijeko, dodati suhe sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i razvaljati oba na dimenziju 37 x 25 cm. Peći u zagri­janoj pećnici, na obrnutoj strani lima pri 180 °C, 10 – 12 minuta.

Premaz:

✦5 – 6 žlica džema od marelice

Priprema: Jednu koru premazati džemom.

Biskvit:

✦5 jaja

✦5 žlica šećera

✦5 žlica oštrog brašna

✦sok jedne naranče

Priprema: Bjelanjake umutiti uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno te kratko sjediniti. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje, dimenzije 37 x 25 cm. Peći na 180 °C, 15 – 20 minuta. Ohladiti i staviti na džem pa preliti sokom naranče.

Žele:

✦1000 ml soka od naranče (Juicy 100%)

✦8 žlica šećera

✦3 pudinga od vanilije

Priprema: U malo soka razmutiti puding pa ukuhati u ostatak soka sa šećerom. Kuhati miješajući pjenja­čom i maknuti s vatre kad se zgusne. Vruć žele ras­porediti po biskvitu i pokriti drugom korom. Ukrasiti čokoladnom glazurom.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakBroj krava u RH smanjen za čak 58 posto, a otkupne cijene mlijeka i dalje su niže od prosjeka EU
Sljedeći članakPokladno jašenje – tradicija koja ne odumire
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.