Biskvit:

✦9 bjelanjaka

✦15 žlica šećera

✦1 žlica oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦12 žlica prženih mljevenih lješnjaka

Priprema: Miksati bjelanjke uz postupno do­davanje šećera. Postupno i kuhačom umiješati mješavinu brašna, praška za pecivo i mljevenih lješnjaka. Smjesu rasporediti u veliki lim od pećnice dimenzije 40 x 34 cm obložen papi­rom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25 minuta. Pečeni biskvit okrenuti, maknuti papir za pečenje i prerezati okomito na pola. Ohladiti.

Žele:

✦450 g jagoda + vode do 700 ml tekućine

✦150 g šećera

✦2 pudinga okusa jagode

Priprema: Kuhati rezane jagode i šećer dok ne omekšaju. Maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom u pire. Dodati vode do 700 ml teku­ćine pa vratiti na vatru. Prašak za puding po­miješati s malo tekućine, pa ukuhati u ostatak. Kuhati neprestano miješajući dok se ne zgu­sne. Maknuti s vatre, malo ohladiti pa prema­zati oba biskvita želeom i staviti u hladnjak da se ohladi i stisne.

Krema:

✦9 žumanjaka

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦500 ml mlijeka

✦3 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦3 žlice glatkog brašna

✦200 g margarina

Priprema: Pjenjačom izmiješati žumanjke sa šećerima, škrobnim brašnom i brašnom, do­dati oko 150 ml mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U ohlađenu kremu umiksati margarin sobne temperature.

Čokoladni preljev:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 g margarina

✦6 žlica ulja

Priprema: Otopiti čokoladu s margarinom i uljem na najmanjoj vatri ili na pari, pa malo ohladiti. Prvi biskvit sa želeom premazati žutom kremom, po kojoj pažljivo rasporediti tanak sloj preljeva. Staviti drugi biskvit i sve ponoviti.

Dekoracija:

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Kolač ukrasiti čvrsto tučenim vrh­njem za šlag, čokoladnim mrvicama i polovica­ma jagoda. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakZemlja – vodeni planet
Sljedeći članakPodnesen zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za med
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.