width=

Pripremite:

mjera 1 šalica – 250 ml
– 140 g maslaca
– 1/2 šalice šećera
– 1/2 šalice smeđeg šećera
– 1 jaje
– 2 žlice mlijeka
– 1 žličica vanilijinog ekstrakta
– 100 g krekera ili petit keksa
– 180 g brašna
– 1/2 žličice sode bikarbone
– 200 g čokolade za kuhanje
– 50 g čokolade za glazuru
– kutija marshmallowa

Priprema:

Ostavite maslac na sobnoj temeraturi da omekša.

Sameljite krekere ili petit kekse. Zajedno miksajte maslac, šećer i smeđi šećer. U to dodajte jaje, vanilijin ekstrakt i mlijeko.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, samljevene krekere ili petit kekse, sodu bikarbonu i malo soli.

Mješavinu brašna pomiješajte s maslacom, dodajte ribanu čokoladu za kuhanje i izmiješajte.

Žlicom vadite smjesu, napravite kuglice, prstima ih pritisnite i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 180C oko 10 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.

Marshmallow prerežite na polovice i svaku polovinu stavite na kolačić, kojeg zatim stavite u mikrovalnu pećnicu oko 10 do 12 sekundi i poklopite sa drugom polovicom kolačića. Na kraju kolačiće umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da se ohlade.

NAPOMENA:

Marshmallow smjesu možete napraviti sami. 10 g listića želatine dodajte u 80 ml vode i ostavite 5 minuta da nabubre. 330 g šećera, žličicu meda i 125 ml vode stavite u manji lonac i zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi. Kuhajte još 2 minute. Ocijedite želatinu, dodajte vanilijin štapić i miješajte mikserom lagano dodavajući otopljeni šećer u tankom mlazu. Smjesa mora postati pjenasta i čvrsta.

Prethodni članakProfinjene smokve
Sljedeći članakAgronomski fakultet u Zagrebu dobio vrijedan EU projekt
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.