Krema od čokolade:

✦1000 ml mlijeka

✦3 pudinga od čokolade

✦100 g šećera

✦100 g čokolade za kuhanje

✦120 g maslaca

Priprema: U malo mlijeka razmutiti čoko­ladni puding, a ostatak sa šećerom i čoko­ladom staviti kuhati. Ukuhati puding cijelo vrijeme miješajući i maknuti s vatre kad se zgusne. U toplo dodati maslac i pjenjačom miješati dok se ne otopi. Malo ohladiti 10 – 15 min miješajući.

Krema od jabuka:

✦500 g jabuka

✦3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 žličica cimeta

✦300 ml vode

✦1 puding od vanilije

I još:

✦oko 450 g petit keksa

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Jabuke oprati, oguliti, naribati i staviti kuhati sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i pola količine vode. Kuhati 5 – 10 minuta dok jabuke ne omekšaju. U ostatku vode razmutiti puding i ukuhati u jabuke ci­jelo vrijeme miješajući. Maknuti s vatre kad se zgusne. U dublji kalup dimenzije 28 x 25 složiti red petit keksa bez močenja pa staviti pola kreme od čokolade, opet petit keks pa rasporediti kremu od jabuka, keks, ostatak čokoladnog pudinga. Kolač staviti u hladnjak preko noći da se ohladi i stisne. Sutradan pre­mazati čvrsto tučenim vrhnjem za šlag.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOdbor za poljoprivredu raspravljao o učinkovitosti sustava obrane od tuče
Sljedeći članakKakao kocke s kruškama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.