Beze kore:

✦9 bjelanjaka

✦250 g šećera

✦1 žlica limunovog soka ili octa

Priprema: Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Miksati dok se sav še­ćer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati limunov sok. Rasporediti u veliki lim dimen­zije 40 x 34 cm obložen papirom za pečenje. Sušiti u pećnici na 150 °C jedan sat i ne otvarati pećnicu. Pećnicu ugasiti, ostaviti da se još malo suši pritom ne otvarajući pećnicu.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦9 žumanjka

✦4 žlice šećera

✦2 vanilin šećera

✦1 bourbon vanilin šećer

✦60 g škrob. brašna (gustina)

✦250 g margarina

Priprema: Izmiješati žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, bourbon vanilin šećerom, škrobnim braš­nom i malo mlijeka. Ukuhati u preostalo mlijeko u gustu kremu te prekriti plastičnom folijom kako se ne bi napravila korica. Kad se ohladi, izmiksati s mar­garinom sobne temperature i podijeliti na 3 dijela.

I još:

✦500 ml vrhnja za šlag

✦oko 1000 g jagoda

Priprema: Izmiksati vrhnje za šlag. Koru prerezati okomito po dužini na 3 dijela. Prvi dio premazati trećinom kreme, poslagati ploške jagoda i prema­zati trećinom šlaga. Ponoviti postupak još dva puta. Premazati kolač šlagom i ukrasiti jagodama.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU e-savjetovanju izvanredne potpore za sektore mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva 
Sljedeći članakDodijeljene nagrade za najbolja vina kontinentalne Hrvatske
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.