Sastojci (za 6 čaša):

✦300 ml vrhnja za šlag

✦300 ml mlijeka

✦100 g šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦1 vrećica mljevene želatine

✦prstohvat soli

Priprema: Želatinu pomiješati sa 4 žlice hlad­ne vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag, mlijeko, šećer i aromu zagrijavati do vrenja pa dodati želatinu i miješati dok se želatina ne otopi. Dodati prstohvat soli. Čaše pomoću kuhinjske krpe poslagati u koso na lim od peć­nice i uliti 2/3 smjese. Staviti u zamrzivač.

Preljev:

✦300 g jagoda + vode do 500 ml

✦3 žlice šećera

✦1 vrećica mljevene želatine

✦I još: jagode

Priprema: Jagodama dodati šećer i 2 žlice vode pa prokuhati 3 – 4 minute. Usitniti šta­pnim mikserom pa dodati vode do 500 ml tekućine i vratiti kuhati. Želatinu pripremiti prema uputama na vrećici pa dodati u toplu tekućinu s jagodama i promiješati da se oto­pi. Malo ohladiti pa rasporediti u čaše. Vratiti u zamrzivač na 30 minuta pa uliti ostatak bi­jele smjese, ali ovog puta okrenuti čaše na suprotnu stranu. Ukrasiti rezanim jagodama.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakNovi Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine
Sljedeći članakNajljepši travnjak u 6 koraka i lijepi balkoni!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.