Sastojci:
– 800 ml mlijeka
– 150 g šećera
– 2 vrećice pudinga od vanilije
– 100 g maslaca
– 225 g brašna
– 3 jaja
– 2-3 jabuke
– sok od 1 limuna
– 75 g gotove smjese maka za kolače
– 2-3 žlice pekmeza od marelica
Priprema:
Prvo skuhajte puding od vanilije.
Od 800 ml mlijeka oduzmite 100 ml, pa u njemu rastopite puding i 75 g šećera. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa kad zavrije dodajte razmućeni puding i skuhajte. Gotovi puding pokrite s folijom i ostavite da se ohladi.
Zamijesite tijesto od brašna, 75 g šećera, 1 jaja, prstohvata soli i hladnog maslaca narezanog na kockice.Tijesto formirajte u kuglu i umotajte u foliju. Ostavite u hladnjak da se stisne.
Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, pomiješajte s limunovim sokom.
Tijesto malo razvucite, pa ga utisnite u okrugli kalup promjera 26 cm. Tijestom obložite dno kalupa i stranice (cca 2 cm u visinu). Ohla- đeni puding podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte smjesu od maka i 1 jaje, a u drugi dio samo 1 jaje. Obje smjese dobro umutite mikserom da postanu kremaste.
Na tijesto u kalupu, prvo stavite smjesu s makom, pa smjesu bez maka.
Na kremu poslažite ploške jabuka.
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 ºC, 40- 45 minuta. Pred kraj pečenja rastopite 2-3 žlice pekmeza od marelice. S otopljenim pekmezom premažite jabuke.