Tijesto:
✦ 3 dag kvasca
✦ 2,5 – 3 dcl mlijeka
✦ 1 l brašna (pola glatkog, pola oštrog)
✦ 2 žlice šećera
✦ ½ žličice soli
✦ 4 žumanjka
✦ ribana korica limuna

Priprema: Razmrviti kvasac s toplim mlije­kom, šećerom i malo brašna. Pustiti ga da se digne. Dodati u brašno i umijesiti zajed­no s malo soli, žumanjcima i limunovom koricom. Ostaviti pokriveno na toplom da se udvostruči, pa razvaljati.

Nadjev:
✦ 1 šalica rastopljenog maslaca
✦ 4 žlice šećera
✦ šaka ili dvije grožđica

Priprema: Na tijesto namazati rastopljeni maslac sa šećerom i grožđicama. Zarolati i rezati na šnite debljine 2 cm. Slagati jednu do druge na lim i pustiti još 20 minuta da se digne. Peći na 190 °C oko 20 minuta, a kad je skoro pečeno preliti s preljevom.

Preljev:
✦ 3 dcl mlijeka
✦ 7 žlica šećera
✦ 2 vanilin šećera

Priprema: Mlijeko prokuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Peći dok se ne upije mlije­ko, još oko 5 – 8 minuta.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTorta od palačinki
Sljedeći članakNovi Zakon o sjemenu – ZA ili PROTIV?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.